آشنایی با ابزار طراحی
به طور کلی هر ابزاری که بتوان با آن اثری روی کاغذ یا بوم یا هر وسیله دیگری ایجاد کرد به عنوان ابزار طراحی شناخته میشود.
ابزارهای طراحی
- کاغذ Paper
- مداد های طراحی Drawing Pencil
- زغال Charcoal
- مدادهای رنگی Color Pencil
- کنتهها Conte Pencil
- اتودها Mechanical Pencil
- قلمو Brush
- پاک کن Eraser
- کاتر Cutter
- محو کن Blending Stump
- پالت تخم مرغی Drawing Tray Color Palette
- سمباده Sandpaper
- مداد تراش Pencil Sharpener
از جمله ابزارهای متداول طراحی هستند که معمولاً بر روی کاغذ استفاده میشوند.
مداد های طراحی
مداد های طراحی که در تصویر زیر مشاهده می کنید از سری Mars Lumoghraph استدلر هستند که شامل مدادهای B F H می باشد، که از H6 که سخت ترین مداد تا B8 که نرم ترین مداد هستدر بازار موجود است.
اگر بخوایم سه محصول تولید شده توسط برند استدلر که بهترین مقبولیت و محبوبیت را بین کاربران حرفه ای و آماتور دارد را نام ببریم بی شک مداد لوموگراف استدلر یکی از این سه محصول است. لوموگراف معروف ترین و پر فروش ترین مداد طراحی جهان است. مداد لوموگراف استدلر ساخت کشور آلمان است.
برخی از خصوصیات مداد استدلر عبارتند از:
- کیفیت فوق العاده گرافیت
- ایده آل برای نوشتن و طراحی
- مقاومت باور نکردنی در برابر ضربه
- کیفیت بدنه چوب دور مداد»
- طیف وسیع از نظر سختی و نرمی گرافیت
- پاک شوندگی آسان مخصوصا در مورد سری B
مداد های سری H سخت هستند و هرچه مداد شمارش بیشتر باشه سخت تر هستند. مداد های سری B نرم و تیره میباشند . معمولاً نقاش ها و طراح ها که می خواهند نقاشی و تصویر سازی نمایند این مدادها را بیشتر می پسندد.
بدنه شش وجهی و کیفیت رنگ استفاده شده برای بدنه این مداد باعث می شود این مداد بعد از استفاده طولانی و عرق کردن دست لیز نخورد و پایداری خود را بین انگشتان دست حفظ کند.
سایه زدن راحت و اجرای فوق العاده جزئیات از دیگر خصوصیات بارز این مداد تماما آلمانی است.
به جای مداد های طراحی بعضی از طراحان ترجیح میدن از وسایل مشابه استفاده کنند مثل اتودها.
اتودها همان مغزی مداد طراحی را دارند اما دیگه مشکل تراشیدن و کوچک شدن مدادها را ندارند و با جنس ها ، اندازه ها ، نرمی و سختی های مختلف می تونید تهیه کنید.
اتود ها با شماره های مختلف از ۰.۳، ۰.۵، ۰.۷ و ۰.۹ را شامل میشوند، که مغز آنها از نظر سختی و تیرگی نیز درجه بندی دارد یعنی از h2 شروع شده تا B8 البته در ایران تنوع این درجات بسیار کم میباشد.
اتودهای طراحی ظریف بیشتر برای اضافه کردن جزئیات در طراحی چهره استفاده میشنود، همچون روزنه های پوست، ته ریش و مژه و طراحی رگه های چشم.
اتودهای متوسط که تقریبا مغز آنها سایز مغز مداد طراحی میباشند با شماره های ۲ و ۳ میل در بازار موجود هستند، علت استفاده آن ها به جای مداد، نوک مغزی آنها است که معمولا تیز باقی میماند و میتوان در بخش های پلک چشم و خطوط ظریف طراحی چهره از آن استفاده کرد.
زغال های طراحی – پاستل گچی
کاغذ مناسب برای طراحی با مداد سطحی بسیار صاف و صیقلی داشته تا حدی که اجزای زغال را روی سطح خود حفظ نخواهد نمود.
زغالهای طراحی طیف خاص خود را دارد که در رنگ بندی های محدود هستند. و همچنین پاستل ها که کیفیت مشابهای دارند پاستلهای گچی کیفیت مشابه با ذغال دارد و می توانید همزمان از آنها استفاده کنید.
پاستل طراحی
به طور سنتی نقاشی های پاستل بر روی مقواهای فابریانو کشیده می شده است. کار بر روی این نقاشیها همیشه با این سختی همراه بوده که با هر ضربهای گچها از مقوا جدا می شود. در حال حاضر کارهای پاستل را می توان بر روی مقواهای جیر انجام داد.
این مقواها در دو مدل ایرانی و انگلیسی در بازار عرضه می شود. در مدل ایرانی خواب جیر مقوا باعث می شود که گچ بر روی پرز مقوا به خوبی قرار می گیرد و نقاشی بسیار شفاف و با دوام خواهد شد. که بعد از اتمام کار با اسپری فیکساتیو ، نقاشی را بسیار با ثبات خواهد کرد.
مقواهای جیر انگلیسی هم مانند مقوای ایرانی خواب دار است ولی پرزهای روی مقوا خود دارای بافت است و برای کارهایی مانند طراحی چهره مناسب نیست. مقواهای انگلیسی برای طرح هایی مانند طرح گل، میوه و حیوانات بسیار مناسب است و نمای بسیار زیبایی به کار خواهد داد.
انواع زغال
زغال طبیعی
زغال طبیعی که معمولا از چوب درخت مُو تهیه شده یکی از ابزارهای طراحی است و بسیار نرم و شکننده و کم اثر است، برای مراحل اولیه طراحی مورد استفاده طراحان قرار میگیرد. این نوع زغال معمولا بلند و نازک است و به راحتی از روی کاغذ پاک میشود. هر چند خاصیت پاک شوندگی این نوع زغال باعث ناپایدار بودن آن می شود اما در عین حال امکان اصلاح و ویرایش بیشتر را برای طراح فراهم میآورد.
پس از اتمام کار با این زغال حتما باید آن را با فیکساتیوهای مخصوص یا تافت مو فیکس کرد. این نوع زغال قابلیت ترکیب با مداد کنته را دارا می باشد.
زغال سیاه فشرده
زغال فشرده که معمولا از ترکیب دوده یا گرد زغال در ترکیب با نوع خاصی از چسب و پارافین ساخته شده و تحت فشار و گرما قالب گیری می شود. زغال های فشرده به شکلهای مختلف و نوع های مختلفی تقسیم میشوند و برای تیرگیهای بیشتر مورد استفاده هنرمندان و طراحان قرار میگیرند. این نوع زغال انواع چرب و خشک داشته و نوع چرب تر آن پایداری، استحکام و چسبندگی بیشتری روی کاغذ دارد. هر چند زغال فشرده نسبت به زغال طبیعی پایداری بیشتری دارد اما آنها را نیز در مرحله پایانی باید فیکس کرد که از فیکساتیو های مخصوص یا از تافت مو میتوان برای این منظور بهره برد. این نوع زغال را می توان با مداد کنته و انواع پاستل ترکیب نمود. از پودر زغال فشرده اغلب برای کشیدن نقاشی های سیاه قلم استفاده می شود.
رنگ های زغالهای طیف خاکستری و مشکی برای کارها ی مختلفی ممکنه استفاده بشه پاستل ها ی گچی هم می توانند برای این کار در طیف رنگی محدود با هم استفاده شوند.
نرمی و سختی زغال
زغال نرم ، زغال با سختی و نرمی متوسط ، زغال سفت (خشک)
ابزار دیگری که میتونیم همزمان با زغال استفاده کنیم یا به صورت جداگانه استفاده کنیم کنته ها ، مدادهای زغالی و پاستلی هستند.
این را نیز به خاطر داشته باشیم که مداد های ذغالی ، مداد کنته نیز همین تقسیمبندی زغال ها را از لحاظ میزان نرمی و سختی، از لحاظ اثرگذاری، از لحاظ فرم و جنس و رنگ دارند و به واسطه محافظ چوبی مدادگونهی آن، میتواند طول عمر بیشتری برای طراح داشته باشد. اما باید بسیار مراقب بود که زمین نخورد، زیرا با زمین خوردن، مغز زغالی آن خُرد شده و با هر بار تراشیدن بطور کامل کنده میشود و دیگر نمیشود با آن کار کرد. مدادهای کنته را معمولا نمی توان با تراش تراشید. برای این کار می توان از کاتر استفاده کرد.
کنته ها در رنگ های مختلف تولید میشوند.
پاستل های مدادی – ابزار طراحی
پاستلهای مدادی در چوب محصور شده اند و باعث میشود به هم ریختگی کمتر شود و در عین حال جزئیات به خوبی طراحی شود، آنها به سادگی میتوان با پاستلهای نرم و سخت مخلوط کرد و ترکبیی استفاده نمود، این نوع پاستل به عنوان مداد است و برای طراحی ریز و دقیق استفاده میشود.
ابزارهای دیگهای که میتونیم استفاده کنیم ماژیکهای دو سر یا نوک نمدی هستند که به رنگهای مختلف آنها را تولید میکنند این ماژیکها با ماژیکهای معمولی که بچهها استفاده میکنند فرق زیادی دارند به لحاظ طیف رنگی بسیار متنوع هستند و در شکلهای مختلفی تولید میشود اینها را میتوان با ابزارهای مختلف و به صورت ترکیبی استفاده کرد.
و در نهایت ابزارهای جانبی طراحی که به عنوان کمک استفاده می شود.
محوکن، مداد تراش، پاک کن سنباده، قلم گیر مداد، که برای زغال هم استفاده میشه سنباده هم برای تراشیدن و تیز کردن ذغال یا مداد هم استفاده میشه همچنین انواع پاک کنها، پاک کن های اتودی که مغزیهای مختلفی دارند و به عنوان ابزار طراحی و نه پاک کن که خطاهای طرح پاک کنیم بلکه به عنوان ابزار ایجاد طرح و افکت از این ها استفاده می کنیم. برای آشنایی بهتر با این ابزار های جانبی توصیه میکنیم مقاله زیر را حتما مطالعه نمایید.
درباره این سایت